+381 65 56 22 991 cetniks@kobazz.com

Ђенерал Драгољуб Михаиловић

На данашњи дан је, пре 74 године, злочиначки убијен командант Југословенске војске у отаџбини и министар војни у Краљевој влади ђенерал Драгољуб Михаиловић, после монтираног и срамног „судског“ процеса.

Занимљиво је да се датум поклопио са даном масакра руске царске породице, што је намерно урађено, да се нове комунистичке власти у Београду додворе Стаљину и тиме симболички повежу те две велике срамоте и два гнусна злочине. Ипак, Романови су сада Светитељи Православне Цркве, а Дража слављен од Сиднеја до Чикага, док су њихови џелати давно на сметлишту историје!

Они, које су хтели да избришу са лица земље и из колективног памћења српског и руског народа, својом мученичком смрћу постали су много више од историјских личности, постали су оличење својих идеја и вредности и као такви неуништиви и незаборавни.

Нека је вечна слава мученички страдалим браниоцима вере, части и разума, какав је био ђенерал Михаиловић! 🔴 🔵 ⚪

Страна оликовања ђенерала Михаиловића која је добио због хрaбрости у Првом светском раду, односно у Другом светском рату као антифашиста и херој отпора:

1. Америчка Легија заслуга првог степена, највиши орден намењен странцима, доделио председник Хари Труман постхумно, 29. марта 1948. године

2. Француски Ратни крст, доделио генерал Шарл де Гол, 1943. године

3. Чехословачки Орден белог лава трећег степена за војне заслуге, уручио лично председник Едвард Бенеш, 1937. године

4. Бугарски Командирски крст Светог Александра, уручио лично цар Борис у Софији 1936. године

5. Енглески Војни крст, уручен 1917. године

Недавне објаве